Szarlotka teściowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy posiekać z miękką margaryną dodać jajko i śmietanę szybko wyrabiać rękami a najlepiej nożem na kruche ciasto
wyrobione ciasto włożyć do zamrażalnika na ok 30 minut
w tym czasie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach jabłka
odcisnąć z nich nadmiar soku dodać cynamon i wymieszać aby się dobrze połączyło
ciasto kruche wyjąć z zamrażalki i podzielić na pół
jedną połowę ułożyć na dnie blaszki przykryć jabłkami
a drugą połowę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wyłożone jabłka
piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach ok 60 minut.
smacznego!
Porady
jeżeli mamy kwaśne jabłka to można dodać cukru do smaku
Komentarze