szarlotka na ciepło z lodami

4.5 (197 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Tradycyjny cynamonowy smak wzbogaciłam wyraźnie cytryną, dzięki czemu szarlotka smakuje świeżo i ciut inaczej niż zwykle. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami i bitą śmietaną,

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • *foremka 23*28 cm
    Składniki:
    na ciasto kruche:

    450 g mąki
    300 g masła
    150 g cukru pudru
    6 żółtek
    skórka otarta z cytryny
    na nadzienie jabłkowe:
    2 kg jabłek
    sok z cytryny
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki cynamonu
    2 opakowania galaretki cytrynowej
    dodatkowo:
    lody śmietankowe lub waniliowe
    bita śmietana
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery Lody

Szarlotka na ciepło z lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekać z mąką, dodać cukier puder, żółtka i skórkę cytrynową. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną połowę ciasta rozłożyć na dnie blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i podpiec w 200*C przez około 15 minut. Drugą część ciasta wstawić do lodówki.
    W tym czasie przygotować jabłka. Obrać je ze skórek i zetrzeć na plasterki. Przesypać cynamonem, cukrem i galaretką. Dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i zetrzeć na nie drugą część ciasta. Piec w 200*C przez kolejny kwadrans. Podawać na ciepło z lodami i bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Przyprawy korzenne Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować