Tradycyjny cynamonowy smak wzbogaciłam wyraźnie cytryną, dzięki czemu szarlotka smakuje świeżo i ciut inaczej niż zwykle. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami i bitą śmietaną,
1 godz. 10 min
Składniki:
*foremka 23*28 cm
Składniki:
na ciasto kruche:
450 g mąki
300 g masła
150 g cukru pudru
6 żółtek
skórka otarta z cytryny
na nadzienie jabłkowe:
2 kg jabłek
sok z cytryny
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 opakowania galaretki cytrynowej
dodatkowo:
lody śmietankowe lub waniliowe
bita śmietana
Szarlotka na ciepło z lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło posiekać z mąką, dodać cukier puder, żółtka i skórkę cytrynową. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną połowę ciasta rozłożyć na dnie blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i podpiec w 200*C przez około 15 minut. Drugą część ciasta wstawić do lodówki.
W tym czasie przygotować jabłka. Obrać je ze skórek i zetrzeć na plasterki. Przesypać cynamonem, cukrem i galaretką. Dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i zetrzeć na nie drugą część ciasta. Piec w 200*C przez kolejny kwadrans. Podawać na ciepło z lodami i bitą śmietaną.
Komentarze