Szarlotka owsiano-gryczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Najpierw należy przygotować jabłka. Obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kostkę (ja starłam w robocie na dużych oczkach). Wrzucić do rondla, dodać 2 łyżki cukru, dusić aż zmiękną. Wystudzić.
Na ciasto: płatki owsiane i jęczmienne zmielić w blenderze na mąkę, dodać mąkę gryczaną i cukier, wymieszać.
Masło rozpuścić, jajko wybić do szklanki. Połączyć wszystkie składniki ciasta widelcem.
2/3 ciasta wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić blaszkę i resztę ciasta do lodówki na pół godziny.
Następnie na schłodzony spód wyłożyć jabłka, wyrównać, posypać resztą ciasta, tworząc kruszonkę, piec 45 minut w 180 stopniach.
Komentarze