Szarlotka babci

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis na to ciasto dostałam od mojej mamy, ona z kolei od swojej.

Składniki:

  • ● 40 dag mąki
    ● jajko
    ● 10 dag cukru
    ● 15 dag masła
    ● op. proszku do piecz.
    ● 3 łyżki smalcu
    ● op. cukru waniliowego

    Nadzienie:
    1 kg kwaskowych jabłek
    ● 20 dag cukru
    ● cynamon

Szarlotka babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i smalec siekamy
    z mąką i proszkiem. Wlewamy
    ubite z cukrami jajko, zagniatamy
    ciasto. 2/3 wykładamy
    na blasze (24x29 cm)
    i pieczemy na rumiano w temperaturze
    190 °C.
  • 2. Jabłka obieramy i ścieramy.
    Wsypujemy cukier i cynamon.
    Smażymy. Ciepłą marmoladę
    nakładamy na placek.
    Z reszty ciasta formujemy
    wałki i układamy na wierzchu
    kratkę. Pieczemy w 190 °C,
    aż się zrumieni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2010

Komentarze

Podobne przepisy