Szakszuka w tłumaczeniu oznacza bałagan. Jest to danie, które pochodzi z m.in kuchni tunezyjskiej , składa się z ugotowanych jajek i sosu pomidorowego.Jest to danie danie banalne w przygotowaniu,tanie i bardzo smaczne. Z pewnością zasmakuje każdemu!
Szakszuka- jajka w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-cebulę obieramy z łupin
-paprykę, pomidory dokładnie myjemy
-warzywa kroimy w kostkę
-cebulę z papryką smażymy na maśle klarowanym aż papryka zmięknie
-na patelnię wrzucamy pomidory, dodajemy przyprawy, groszek, prziecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy
-robimy 3 małe wgłębienia i wbijamy 3 jajka, przyprywamy i przyprywamy pokrywką aby jajka się ścieły. Na koniec posypujemy szczypiorkiem
-podajemy z pieczywem
Komentarze