To nie są bułeczki lekkie jak puch-ciasto po upieczeniu jest mięciutkie ale bardziej zwarte.Mają natomiast piękny,żółciutki kolor.Bardzo polecam.
Składniki:
50 g drożdży
150 g masła
500 ml mleka
250 g twarożku zmielonego
150-200 g cukru
1/2 łyżeczki soli
1 g szafranu
1 jajko
100-150 g rodzynek
1100-1200 g mąki pszennej
Szafranowe bułeczki z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć do miski.Rozpuścić tłuszcz,dodać mleko i podgrzać mieszankę do temperatury 37 C.Zalać drożdże małą ilością mleka i mieszać,aż się rozpuszczą.Dodać resztę mleka,twarożek, sól,cukier i szafran ( ja szafran namoczyłam w niewielkiej ilości alkoholu ).Mieszać,aż się rozpuści.Dodać jajko i rodzynki.
2.Dodać tyle mąki,by wyrobić gładkie ciasto,które będzie odchodzić od ścianek miski.Posypać je cienką warstwą mąki.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia,aż podwoi swoją objętość(45-60 minut).
3.Przez kilka minut zagniatać ciasto w misce.Następnie wyłożyć je na stolnicę posypaną mąką.Zagnieść ciasto z resztą mąki.Uformować bułeczki,ułożyć je na blasze do pieczenia.Odstawić do wyrośnięcia na około 30-45 minut,aż prawie podwoją objętość.
4.Wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem.Piec w temperaturze 200 C przez 20 minut.
Komentarze