Sznycle z indyka w sosie brzoskwiniowo - balsamicznym

4.5 (200 ocen)

  • 60 min

Smaczny, cytrynowo - rozmarynowy aromat mięsa doskonale komponuje się z sosem brzoskwiniowym.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 sznycle z indyka
    na marynatę:
    4 łyżki oliwy cytrynowej
    łyżka ziół prowansalskich
    2 gałązki posiekanego świeżego rozmarynu
    sól
    na sos:
    puszka brzoskwiń w zalewie
    3 łyżki octu ciemnego balsamicznego
    łyżka ziół prowansalskich
    łyżka suszonego rozmarynu
    1 bulionetka do mięs duszonych
    2 łyżki oliwy
    dodatkowo:
    ryż ugotowany na sypko
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Sznycle z indyka w sosie brzoskwiniowo - balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników podanych na marynatę przygotowujemy zalewę, w której marynujemy sznycle, kilka godzin przed pieczeniem. Po wyjęciu z zalewy układamy sznycle na blaszce, zalewamy marynatą i pieczemy około 20 minut w 150 stopniach.
    Sos: Brzoskwinie blendujemy, ale niezbyt dokładnie, tak aby wyczuwalne były kawałki brzoskwini. Przekładamy do garnka,podgrzewamy, dodajemy ocet balsamiczny, zioła, oliwę i bulionetkę. Podgrzewamy aż całość się połączy. Całość podajemy z ryżem.

Porady

Jeśli nie mamy oliwy cytrynowej, możemy użyć zwykłej oliwy i soku z cytryny oraz otartej skórki z cytryny. Zamiast brzoskwiń z puszki możemy użyć świeżych, jednak trzeba je dłużej gotować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować