przepis mam z gazetki,, Przyślij P rzepis”, nie pamiętam autora przepisu, trochę obawiałam się połączenia wiśni i cynamonu, ale wyszedł całkiem ciekawy smaczek, fajna odmiana nudnego schaboszczaka
4 -6 plastrów schabu
Sól i pieprz kolorowy
4 łyżki wina czerwonego lub białego
5-6 łyżek bulionu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
SKŁADNIKI NA SOS:
2 szklanki kompotu z wisni
100 ml wisniówki
1 łyżeczka cukru
Szczypta cynamonu
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ odrobina wody
Drylowane wisnie z kompotu
4 łyżki masła
Sznycle schabowe w sosie winno- wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.4 plastry schabu/ może być więcej np. 6 szt/, rozbić i przyprawić solą i pieprzem, przykryć i odstawić.
Po 30 minutach usmażyć z obu stron, przełożyć do rondla.
Na patelnię z tłuszczem po smażeniu mięsa wlać 4 łyżki czerwonego ew. białego wina i 5 -6 łyżek bulionu, zagotować i zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej. doprawić solą i pieprzem
Zalać sosem kotlety i trzymać w cieple .
PRZYGOTOWAĆ SOS:
2 szklanki kompotu z wiśni zagotować dodając 100 ml. wiśniówki, 1 łyżeczkę cukru i szczyptę cynamonu.
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozprowadzić w małej ilości zimnej wody i zagęścić sos.
dodać drylowane wiśnie z kompotu, zagotować i dodać
4 łyżki masła, mieszać do rozpuszczenia.
Sznycle podać z ryżem polane obficie sosem wiśniowym
Komentarze