Przepis ten dostałam od koleżanki z pracy - coś pysznego :) Rozcieńczony syrop z mięty i cytryny wspaniale gasi pragnienie i jest bardzo orzeźwiający latem. Sprawdza się też jako dodatek do koktajli i drinków.
Składniki:
3l wody
2,5 kg cukru
60g kwasku cytrynowego
3 cytryny
Po 3 garście mięty, mięty cytrynowej, melisy (może być więcej)
Syrop ze świeżej mięty, melisy i cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miętę i melisę umyć i osuszyć.
Wodę zagotować, rozpuszczając w niej cukier i kwasek cytrynowy. Zalać nią zioła. Cytrynę umyć, pokroić w plastry i dodać do wody z miętą. Ostudzić i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni. Po tym czasie powstały syrop przecedzić przez gęste sitko. Przelać do butelek. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Komentarze