Sycąca zapiekanka ziemniaczana z mieszanką meksykańską

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Pyszna zapiekanka z młodych ziemniaków z czerwoną fasolą , kukurydzą i groszkiem.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • *500 g młodych ziemniaków
    *puszka mieszanki meksykańskiej
    *100 ml śmietanki 18%
    *kilka plasterków sera żółtego
    *przyprawy: pieprz, sól, bazylia
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Sycąca zapiekanka ziemniaczana z mieszanką meksykańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w łupinach na półtwardo. Po ugotowaniu obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Ser żółty kroimy na drobne kawałki albo ścieramy na tarce i 2/3 mieszamy ze śmietanką i przyprawami.
  • 2. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy cienko olejem lub masłem. Wykładamy warstwę ziemniaków. Na plasterki ziemniaków wykładamy połowę zawartości puszki z mieszanką warzywną i część śmietanki z serem. Następnie znowu wykładamy warstwę ziemniaków i resztę mieszanki. Na wierzch układamy ziemniaki i całość polewamy śmietanką. Na koniec możemy posypać pozostałym serem.
  • 3. Wkładamy naczynie z zapiekanką do piekarnika i pieczemy w ok 180 stopniach przez 30 - 35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować