Sycylijskie spaghetti z bakłażanem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Sycylijski sposób na bakłażana. Przyrządzenie go w tak miękkiej i pełnej smaku wersji to nie lada wyzwanie!Jeśli nie jesz mięsa, możesz przygotować danie bez niego, nie straci smaku!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - średni bakłażan: 1 sztuka
    - średnia cukinia: 0.5 sztuki
    - suszona kiełbasa (włoska albo z dziczyzny): 0.25 sztuki
    - sos pomidorowy: 500 mililitrów
    - olej roślinny: 6 łyżek
    - sól: 1 łyżka
    - sól, pieprz, przyprawy: 2 szczypty
    - świeżo starty parmezan: 6 łyżek
    - makaron spaghetti: 250 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z makaronem

Sycylijskie spaghetti z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyj i pokrój bakłażana w kostkę. Nalej do średniej wielkości miski zimnej wody, dosyp łyżkę soli. Do płynu włóż pokrojonego bakłażana i zostaw na ok. 15-30 min.
    Odsącz kostki bakłażana, wyciśnij z nich wodę.
    Na rozgrzana patelnię wlep 4 łyżki oleju roślinnego. Gdy się rozgrzeje, wrzuć bakłażana, dopraw solą i pieprzem, a potem duś na małym ogniu aż stanie się miękki. Następnie dodaj sos pomidorowy i duś aż zgęstnieje. Dodaj pokrojoną w bardzo drobną kostkę kiełbasę i poczekaj aż się podsmaży.
    Umyj i pokrój w cienkie paski cukinie. Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oleju roślinnego. Gdy się rozgrzeje wrzuć cukinie, dopraw solą i pieprzem i duś, aż stanie się zupełnie miękka.
    Ugotuj makaron spaghetti.
    Na makaron nałóż sos pomidorowy z bakłażanem, następnie nałóż na to cukinię. Podawaj ze startym parmezanem oraz białym winem z Sycylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować