Sycylijski sposób na bakłażana. Przyrządzenie go w tak miękkiej i pełnej smaku wersji to nie lada wyzwanie!Jeśli nie jesz mięsa, możesz przygotować danie bez niego, nie straci smaku!
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- średni bakłażan: 1 sztuka
- średnia cukinia: 0.5 sztuki
- suszona kiełbasa (włoska albo z dziczyzny): 0.25 sztuki
- sos pomidorowy: 500 mililitrów
- olej roślinny: 6 łyżek
- sól: 1 łyżka
- sól, pieprz, przyprawy: 2 szczypty
- świeżo starty parmezan: 6 łyżek
- makaron spaghetti: 250 gramów
Sycylijskie spaghetti z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyj i pokrój bakłażana w kostkę. Nalej do średniej wielkości miski zimnej wody, dosyp łyżkę soli. Do płynu włóż pokrojonego bakłażana i zostaw na ok. 15-30 min.
Odsącz kostki bakłażana, wyciśnij z nich wodę.
Na rozgrzana patelnię wlep 4 łyżki oleju roślinnego. Gdy się rozgrzeje, wrzuć bakłażana, dopraw solą i pieprzem, a potem duś na małym ogniu aż stanie się miękki. Następnie dodaj sos pomidorowy i duś aż zgęstnieje. Dodaj pokrojoną w bardzo drobną kostkę kiełbasę i poczekaj aż się podsmaży.
Umyj i pokrój w cienkie paski cukinie. Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oleju roślinnego. Gdy się rozgrzeje wrzuć cukinie, dopraw solą i pieprzem i duś, aż stanie się zupełnie miękka.
Ugotuj makaron spaghetti.
Na makaron nałóż sos pomidorowy z bakłażanem, następnie nałóż na to cukinię. Podawaj ze startym parmezanem oraz białym winem z Sycylii.
Komentarze