Sushi maki na ciepło w tempurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ryz do sushi : Ryż płuczemy w zimnej wodzie, aż woda będzie czysta. Zalewamy 4 szklankami wody i gotujemy, aż wsiąknie całą wodę. Zdejmujemy z gazu i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut żeby doszedł . Przygotowujemy zaprawę – 2 łyżki octu ryżowego, 1,5 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, podgrzewamy do rozpuszczenia na patelni. Studzimy. Ryż rozkładamy równomiernie drewnianą łyżką na płaskiej tacy, czy talerzach pozostawiamy tak do ostygnięcia. Skrapiamy gotową zaprawą i mieszamy dokładnie.
2.Na płat nori rozkładamy warstwę ryżu, maczając dłonie w wodzie. Dzięki temu ryż nie będzie się do nich lepił. Na 1/3 wysokości od siebie nakładamy odrobinkę wasabi. W tym samym miejscu kładziemy kawałki łososia i pasek ogórka. Zwijamy ciasno z pomocą specjalnej maty do zawijania. Tak przygotowaną rolkę kroimy na 8 kawałków – ostrym nożem ! Przygotowujemy tempurę zgodnie z opakowaniem. Ma być zimna ! W rondelku rozgrzewamy olej. Ja nie smażyłam w głębokim tłuszczu, wolę obrócić na drugą stronę podczas smażenia. Kawałki sushi maczamy w tempurze i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy do zrumienienia. Można odsączyć na ręczniku papierowym po wyjęciu.
Komentarze