Sushi maki na ciepło w tempurze

4.48 (145 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Dla tych którzy już próbowali sushi polecam kolejny krok i spróbowanie sushi na ciepło ;)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:


  • - ryż do sushi: 2 szklanki
    - ocet ryżowy: 2 łyżki
    - cukier: 1.5 łyżeczki
    - sól: 1 łyżeczka
    - łosoś (wędzony lub surowy wedle upodobań): 100 gramów
    - ogórek: 1 sztuka
    - pasta wasabi: 1 sztuka
    - algi: 1 opakowanie
    - tempura: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

4.48 (145 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Sushi maki na ciepło w tempurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ryz do sushi : Ryż płuczemy w zimnej wodzie, aż woda będzie czysta. Zalewamy 4 szklankami wody i gotujemy, aż wsiąknie całą wodę. Zdejmujemy z gazu i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut żeby doszedł . Przygotowujemy zaprawę – 2 łyżki octu ryżowego, 1,5 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, podgrzewamy do rozpuszczenia na patelni. Studzimy. Ryż rozkładamy równomiernie drewnianą łyżką na płaskiej tacy, czy talerzach pozostawiamy tak do ostygnięcia. Skrapiamy gotową zaprawą i mieszamy dokładnie.
  • 2. Na płat nori rozkładamy warstwę ryżu, maczając dłonie w wodzie. Dzięki temu ryż nie będzie się do nich lepił. Na 1/3 wysokości od siebie nakładamy odrobinkę wasabi. W tym samym miejscu kładziemy kawałki łososia i pasek ogórka. Zwijamy ciasno z pomocą specjalnej maty do zawijania. Tak przygotowaną rolkę kroimy na 8 kawałków – ostrym nożem ! Przygotowujemy tempurę zgodnie z opakowaniem. Ma być zimna ! W rondelku rozgrzewamy olej. Ja nie smażyłam w głębokim tłuszczu, wolę obrócić na drugą stronę podczas smażenia. Kawałki sushi maczamy w tempurze i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy do zrumienienia. Można odsączyć na ręczniku papierowym po wyjęciu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować