Surówki z czerwonej kapusty

5 (170 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bo kapusta jest zdrowa ;-)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • surówka 1:
    1/4 główki czerwonej kapusty
    4 ogórki kiszone lub marynowane
    1/2 cebuli
    1 łyżeczka musztardy
    4 łyżki oleju lub oliwy
    sól, pieprz
    sok z cytryny

    surówka 2:
    1/4 główki czerwonej kapusty
    1 łyżka chrzanu tartego
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    sok z cytryny
    cukier, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki

Surówki z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki surówki 1. surówka 1:
    Kapustę poszatkować i przez kilka minut sparzyć w gotującej się, osolonej wodzie. Odcedzić, skropić sokiem z cytryny i wystudzić.
    Dodać pokrojone w kostkę i odciśnięte ogórki, drobno pokrojona cebulę, musztardę, olej, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
  • 2. surówka 2:
    Kapustę zetrzeć na tarce o grubym oczku, posolić i odstawić aż puści sok. Odcisnąć ją, a następnie wymieszać z chrzanem, jogurtem, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Czerwona kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować