Surówka z brukselki z czerwoną cebulą i pecorino romano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obrać i pokroić w cienkie plastry. Zanurzyć plasterki cebuli w małej misce z zimną wodą na 15 do 20 minut, w tym czasie przygotować resztę składników.
2.Zrobić dressing. W małej misce wymieszać sok z cytryny, miód, musztardę i szczyptę soli i pieprzu. Wlać mieszając oliwę z oliwek. Odstawić na bok.
3.Przygotować brukselki - zdjąć zewnętrzne liście i odciąć twardą końcówkę (głąb). Przy pomocy krajalnicy - mandoliny, lub robota kuchennego pokroić brukselki na jak najcieńsze plasterki. Wyłożyć do miski i palcami delikatnie porozdzielać liście.
4.Tak poszatkowaną i rozdzieloną brukselkę wymieszać delikatnie z cebulą (wcześniej odcedzoną i osuszoną) i dressingiem. Dodać pecorino, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać natychmiast! Smacznego!
Porady
Jeżeli lubimy surówkę bardziej wilgotną, warto przygotować więcej dressingu
Komentarze