Surówka z brukselki z czerwoną cebulą i Pecorino Romano

0 (0 ocen)

Trochę inny sposób podania brukselki. Na surowo. . Kolejna próba oswojenia brukselki - udana.

Składniki:

  • ok 300 g brukselki
    1 czerwona cebula
    1/2 szklanki drobno startego pecorino romano
    dressing
    sok z 1 cytryny
    1 łyżeczka miodu
    2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej
    sól i świeżo zmielony czarny pieprz
    3-4 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki

Surówka z brukselki z czerwoną cebulą i pecorino romano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obrać i pokroić w cienkie plastry. Zanurzyć plasterki cebuli w małej misce z zimną wodą na 15 do 20 minut, w tym czasie przygotować resztę składników.
  • 2. Zrobić dressing. W małej misce wymieszać sok z cytryny, miód, musztardę i szczyptę soli i pieprzu. Wlać mieszając oliwę z oliwek. Odstawić na bok.
  • 3. Przygotować brukselki - zdjąć zewnętrzne liście i odciąć twardą końcówkę (głąb). Przy pomocy krajalnicy - mandoliny, lub robota kuchennego pokroić brukselki na jak najcieńsze plasterki. Wyłożyć do miski i palcami delikatnie porozdzielać liście.
  • 4. Tak poszatkowaną i rozdzieloną brukselkę wymieszać delikatnie z cebulą (wcześniej odcedzoną i osuszoną) i dressingiem. Dodać pecorino, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać natychmiast! Smacznego!

Porady

Jeżeli lubimy surówkę bardziej wilgotną, warto przygotować więcej dressingu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Cebula Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować