I znów surówka:), ale co poradzę,że tak je lubię wymyślać i jeść:)
40 min
Składniki:
30 dag kapusty czerwonej
1 średnia marchewka
1 średni ogórek konserwowy
1 średniej wielkości pasek papryki konserwowej czerwonej
½ cebuli
3 łyżki kukurydzy konserwowej
3 łyżki majonezu
3 łyżki octu
½ łyżeczki oleju
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
Surówka z czerwonej kapusty w nowej odsłonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę poszatkować. Umyć, odcedzić. Przełożyć do miski i zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 15 minut. W tym czasie marchewkę obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miski. Ogórka pokroić w kostkę średniej wielkości i dodać do miski. Paprykę konserwową odsączyć z nadmiaru zalewy, obrać ze skórki i pokroić w kostkę średniej wielkości. Cebulę obrać i drobno poszatkować. Przełożyć do miski. Dodać odsączoną kukurydzę. Kapustę przełożyć na sito, aby dobrze odciekła z wody i dodać do reszty składników. W osobnej miseczce wymieszać majonez z octem, olejem i przyprawami a także cukrem. Dodać do pokrojonych warzyw i wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki. Zapraszam:)
Komentarze