Surówka z czarnej rzepy

4.5 (177 ocen)

  • 10 min

Czarna rzepa jest krewniaczką znanej doskonale rzodkiewki. Po różowiutką rzodkieweczkę sięgamy chętnie i często natomiast czarna rzepa jest warzywem zupełnie niedocenianym w naszej kuchni. Polecam.

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki:

    Średniej wielkości czarna rzepa
    Twarde jabłko
    Fileciki z połówki pomarańczy
    Łyżka pokruszonych orzechów włoskich do posypania gotowej sałatki

    Sos:
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka miodu naturalnego
    1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z czarnej rzepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Rzepę i jabłko obieram ze skórki i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach, skrapiam sokiem z cytryny, dodaję kawałeczki miąższu pomarańczy oraz sos przygotowany z jogurtu, miodu i musztardy. Wszystkie składniki mieszam i gotową surówkę posypuję pokruszonymi orzechami włoskimi.

Porady

Surówka doskonale smakuje z mięsem kurczaka i indyka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rzepa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować