surówka jak z chińskiej restauracji

3.68 (517 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Zaraz po zrobieniu jest chrupiąca ale im starsza tym lepsza. Dlatego gdy planujemy większą imprezę czy rodzinny obiad możemy spokojnie przygotować ją dzień lub dwa wcześniej. Mi osobiście bardziej smakuje niedługo po zrobieniu, kiedy warzywa są dość twarde i chrupkie. Doskonale pasuje do dań z ryżu.

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty
    1 duża marchewka
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1/2 szklanki oleju
    1/4 szklanki octu spirytusowego lub ryżowego
    1/2 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

3.68 (517 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka jak z chińskiej restauracji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać olej i ocet, wsypać cukier i sól. Mieszając zagotować i wystudzić (chyba że chcemy zalać gorącą zalewą). Kapustę zeszatkować, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, cebulę posiekać w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa wymieszać w dużej misce i zalać zalewą. Odstawić na minimum dwie godziny, można od czasu do czasu przemieszać, bo zalewa spłynie na dno miski.

Porady

Można przygotować ją na dwa sposoby: zalać zimną zalewą lub gorącą i przykryć pokrywką, wtedy kapusta trochę odmięknie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta biała

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować