Suflet, to nic innego jak zapiekanka z utartych jaj, ubitej piany z białek i dodatki np. warzyw. Ja postawiłam na kalafiora, którego w tym sezonie letnim testuje na różne możliwe sposoby:)
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- kalafior: 450 gramów
- smietana 22%: 280 mililitrów
- jajka (oddzielić białko od żółtka): 4 sztuki
- sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
- masło do posmarowania foremki: 1 łyżka
Suflet z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy kalafior w osolonej wodzie około 15 minut - odcedzamy
2.Rozdrabniamy w blenderze kalafior, przekładamy do miski. Jajka - oddzielamy białka o żółtek.
3.Miksujemy w blenderze żółtka ze śmietaną i przyprawami, dodajemy do rozdrobnionego kalafiora - mieszamy razem.
Ubijamy białka, dodajemy powoli do masy z kalafiorem.
4.Nagrzewamy piekarnik do 180*C.
Smarujemy foremki masłem nakładamy do 1/3 wysokości i pieczemy na dolnej półce 20 - 25 minut do momentu aż wierzch nam się zarumieni.
Podajemy ciepłe:)
Komentarze