Przepis jest cudowny, bo nie wymaga wiele pracy, a efekt jest miły dla oka i podniebienia. Jako propozycja na Walentynki wywołuje lekkie oszołomienie ...i występuje w komplecie z czerwonym winem...
Suflet czekoladowy z espresso w polewie wiśniowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotuj syrop z wiśni, lub w słodszej wersji - z czereśni. Na mała patelnię wsyp brązowy cukier i zalej dwiema łyżkami wody mineralnej. Podgrzewaj przez 2 minuty, aż zacznie robić się syrop. Dodaj połowę owoców przekrojonych na połówki i gotuj kolejną minutę. Wlej czerwone wino i gotuj, aż płyn się zredukuje. Dodaj resztę owoców. Podgrzej jeszcze minutę i odstaw.
2.W małym garnuszku roztop dwie czekolady z masłem uważając żeby się nie przypaliły. Ostudź. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
3.Jajka i żółtka ubij z cukrem pudrem na puszystą pianę. Im większa, tym lepsza. Następnie delikatnie wymieszaj czekoladę z ubitą pianą na jednolity kolor.Następnie delikatnie dodaj przesianą mąkę. Włóż do lodówki na 10 minut. Wysmaruj masłem 4 foremki na suflety. Wygodne są silikonowe.
4.Wyjmij z lodówki masę i wlej do foremek. Piecz przez 9 minut aż pudding urośnie. Środek ma być płynny, a na wierzchu utworzy się skorupka. Przygotuj espresso z ekspresu ... - nie studź. Całkowicie ostudź suflety i delikatnie połóż każdy na duży talerz. Strzykawką naciągnij espresso i wstrzyknij do środka sufletów po małej porcji kawy.
5.Z wierzchu polej syropem z wiśni lub czereśni. Dodaj również całe owoce. Udekoruj płatkami czerwonej róży i miętą. Poprósz na koniec cukrem pudrem... i nie zapomnij o winie, które ci zostało ;) Smacznego.
Komentarze