Strogonow aneczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy na drobne kawałki przyprawiamy pieprzem i solą, posypujemy majerankiem i podsmażamy na oleju na rumiany kolor. Mięso razem z olejem na którym się smażyło przekładamy do garnka.
2.Pieczarki myjemy i obieramy . Obrane pieczarki kroimy w plasterki i mieszamy z cebulą pokrojoną w kostkę . Całość dusimy na oleju , aż cebula i pieczarki zmiękną .Przekładamy do garnka.
3.Paprykę kroimy w słupki i dodajemy do mięsa i reszty składników.
4.Ogórki kroimy w grubą kostkę .
5.Groszek przelewamy wodą , odsączamy i dodajemy do garnka.
6.Wszystkie składniki mieszamy i zalewamy 1 l wody . Dodajemy kostki rosołowe, liście laurowe , paprykę ostrą w proszku i wszystko razem gotujemy aż mięso będzie miękkie. Gdy mięso zmięknie dodajemy koncentrat pomidorowy i podprawiamy śmietaną. Całość doprawiamy do smaku.
Porady
Dla osób które nie lubią pikantnych smaków, proponuję dodać tylko jedną łyżkę papryczki ostrej.
Komentarze