Strudel jabłkowy

4.49 (186 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Ze śliwkami i orzechami laskowymi

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - Strudel: 1 sztuka
    - mąka: 150 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - olej: 2 łyżki

    - Nadzienie: 1 sztuka
    - winne jabłka: 400 gramów
    - śliwki węgierki: 400 gramów
    - cukier: 3 łyżki
    - posiekane orzechy laskowe: 40 gramów
    - cynamon: 0.5 łyżeczki
    - masło: 70 gramów
    - bułka tarta: 30 gramów
    - cukier puder: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Strudel jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i olejem. Stopniowo wlewając
    ok. 50 ml ciepłej wody, miksować, aż powstanie zwarte ciasto.
    Następnie zagniatać jeszcze ok. 10 minut, aż będzie błyszczące.
    Przykryć bawełnianą ścierką i wstawić na ok. 30 minut do lodówki.
  • 2. Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę. Śliwki umyć, usunąć pestki, miąższ pokroić w ćwiartki. Jabłka i śliwki wymieszać z cukrem, orzechami
    i cynamonem. Masło roztopić. Piekarnik rozgrzać do 200 °C (z termoobiegiem: do 180 °C).
  • 3. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, przełożyć na
    bawełnianą ścierkę, a następnie rozciągać na wszystkie strony, aby było jak najcieńsze i przezroczyste. Posmarować niewielką ilością masła i oprószyć bułką tartą. Rozłożyć owoce. Boki założyć do środka i za pomocą ścierki uformować strudel.
    Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę miejscem połączenia ku dołowi i piec ok. 40 minut na złotawy kolor, co jakiś czas smarując pozostałym masłem. Wyjąć, wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować