Strudel jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i olejem. Stopniowo wlewając
ok. 50 ml ciepłej wody, miksować, aż powstanie zwarte ciasto.
Następnie zagniatać jeszcze ok. 10 minut, aż będzie błyszczące.
Przykryć bawełnianą ścierką i wstawić na ok. 30 minut do lodówki.
2.Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę. Śliwki umyć, usunąć pestki, miąższ pokroić w ćwiartki. Jabłka i śliwki wymieszać z cukrem, orzechami
i cynamonem. Masło roztopić. Piekarnik rozgrzać do 200 °C (z termoobiegiem: do 180 °C).
3.Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, przełożyć na
bawełnianą ścierkę, a następnie rozciągać na wszystkie strony, aby było jak najcieńsze i przezroczyste. Posmarować niewielką ilością masła i oprószyć bułką tartą. Rozłożyć owoce. Boki założyć do środka i za pomocą ścierki uformować strudel.
Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę miejscem połączenia ku dołowi i piec ok. 40 minut na złotawy kolor, co jakiś czas smarując pozostałym masłem. Wyjąć, wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze