Strudel jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlać ciepłą wodę, olej, dodać cukier. Wszystko zmiksować do rozpuszczenia się cukru.
2.Do wody dodać około 450 g mąki pszennej, mączkę ziemniaczaną, sól i całość wyrobić ręką lub wyrobić hakiem w mikserze na gładkie ciasto.
Wyrobione ciasto przełożyć do miseczki wysmarowanej olejem, wierzch ciasta również posmarować olejem. Odstawić na około 1 h.
3.Międzyczasie obrać jabłka i pokroić w bardzo cienkie plasterki (księżyce). Namoczyć rodzynki. Do jabłek dodać pokruszone biszkopty, celem ustabilizowania konsystencji jabłek. Dodać cynamon i miękkie rodzynki. Całość polać sokiem z cytryny, wymieszać.
4.Gotowe ciasto podzielić na pół i wyłożyć na cienki obrus posypany resztą mąki. Wstępnie ciasto rozwałkować na prostokąt. Następnie rozciągać w rękach. Ma być bardzo cienkie. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni termoobieg.
5.Rozwałkowany płat ciasta obficie skropić roztopionym masłem. Nałożyć połowę jabłek w formie wałka wzdłuż krótszego boku i pomagając sobie obrusem zwijać nadzienie jabłkowe w rulon. Będąc przy końcu, posmarowąć ostatnią część ciasta masłem wzdłuż jednym ruchem pędzla. Zwinąć rulon do końca. To samo powtórzyć z drugą częścią ciasta.
6.Rulon ostrożnie przełożyć na blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Ciasto z wierzchu posmarować masłem. Piec tylko 10 minut, by jabłka się nie rozgotowały. Upieczony strudel wyjąć z piekarnika i przestudzony oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze