Pyszne, lepkie i uzależniające babeczki daktylowe z sosem toffee - więcej na wypiekibeaty.com.pl
Więcej niż 10 osób
Składniki:
składniki babeczek:
225g daktyli bez pestek
450ml zimnej wody
1 łyżeczka sody
110g masła lub margaryny
90g cukru
2 jajka
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
300g mąki
½ łyżeczki soli
2 niepełne łyżki proszku do pieczenia (ja dałam jedynie 2 płaskie łyżeczki)
składniki sosu:
110g masła
120g brązowego cukru
80 ml śmietany kremówki (proponuję dać więcej - około 150 ml)
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanili
Sticky toffee cupcakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wykonanie babeczek:
Posiekaj daktyle (albo lekko zmiksuj), wrzuć do dużego garnka i zalej zimną wodą. Postaw na ogniu i podgrzewaj od czasu do czasu mieszając, aż masa się zagotuje. Następnie pogotuj na wolnym ogniu przez jakąś minute. Daktyle powinny zmięknąć i lekko się rozpaść na mniejsze kawałki. Zdejmij z ognia i dodaj sodę. Masa będzie bardzo bulgotała, więc lepiej użyj większy garnek. Odstaw daktyle na bok do lekkiego przestudzenia.
Do misy miksera wrzuć masło i cukier i ucieraj do białości, dodawaj po jednym jajku cały czas ucierając. Następnie dodaj ekstrakt z wanilii, później make i sól. Masa będzie dosyć gęsta i grudkowata. Wlej do masy połowę zawartości garnka z daktylami i dobrze wymieszaj, kiedy już dobrze się wymiesza dodaj resztę daktyli. Masa będzie bardzo rzadka. Dodaj proszek do pieczenia, uwaga znowu będzie bulgotać, wymieszaj.
Przelej ciasto do papilotek. Wstaw do nagrzanego do 180C piekarnika i piecz przez 20 minut (do suchego patyczka).
!wykonanie sosu:
Wszystkie składniki umieść w garnuszku i podgrzewaj je na wolnym ogniu, aż się ładnie rozpuszczą i połączą ze sobą. Gotuj sos chwilę, tak aby lekko zgęstniał (gdy ostygnie zgęstnieje bardziej).
Jeszcze ciepłe babeczki ponakłuwaj wykałaczką i polej ciepłym sosem karmelowym. Gdy sos ostygnie i zgęstnieje nałóż na babeczki jego drugą warstwę.
Komentarze