Sticky buns czyli bułeczki w karmelu

4.48 (193 ocen)

  • 2 godz.

Amerykańskie bułeczki w słodkiej i lepkiej karmelowej glazurze. Stąd nazwa tych bułeczek - sticky (lepkie). Całość obsypana jest chrupiącymi orzechami. Bułeczki w środku wypełnione są cynamonem, co nadaje im wspaniałego aromatu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na 16 bułeczek:

    Na ciasto drożdżowe:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    20g drożdży
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    60g miękkiego masła
    1/4 szklanki cukru
    pół łyżeczki soli

    Na posypkę cynamonową:
    40g stopionego masła
    pół szklanki brązowego cukru
    2 łyżeczki cynamonu

    Na glazurę karmelową:
    80g masła
    pół szklanki brązowego cukru
    2 łyżki miodu
    3 łyżki mleka (można pominąć)
    3/4 szklanki posiekanych orzechów (dowolnych, mogą być mieszane)
Wystaw ocenę:

4.48 (193 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery Karmel

Sticky buns czyli bułeczki w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: drożdże rozprowadzamy z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki mąki i powstanie Nam zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier i masło i rękami ugniatamy, by połączyło się z suchymi składnikami (tak jak kruszonkę). Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, resztę mleka i jajko i mieszamy. Potem ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy. W rękach rozcieramy kilka kropel oleju, smarujemy ciasto, wkładamy do miski i odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny (do podwojenia objętości).Następnie ciasto ponownie krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na duży prostokąt grubości około 1cm.

    Posypka: cynamon mieszamy z cukrem. Roztopionym masłem smarujemy rozwałkowane ciasto, posypujemy obficie mieszanką cynamonowo - cukrową. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na 16 kawałków.

    Glazura: wszystkie składniki umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy mieszając aż wszystko się rozpuści. Zagotowujemy i podgrzewamy około 4-5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Glazurę wylewamy do formy do pieczenia wysmarowanej masłem. Na glazurę wsypujemy równomiernie orzechy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

    Na przestudzonym karmelu układamy pokrojone kawałki ciasta w odstępach około 1cm. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki pieczemy około 40 minut w 180 stopniach, jeśli zaczną się zbyt mocno rumienić przykrywamy formę folią aluminiową.

    Po upieczeniu formę z bułeczkami odstawiamy na 15 minut do przestudzenia, następnie formę odwracamy do góry nogami i bułeczki przekładamy na talerz lub deskę. Najlepiej smakują na ciepło.

Porady

Dodatkowo do nadzienia (posypki cynamonowej) można dodać pokrojone w kostkę jabłko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (149 ocen)

image-0g1cpqy

4.5 (149 ocen)

Gruszki w karmelu

kamelajda Pyszne na gorąco. 1 godz. 10 min

To może cię zainteresować