Ok 40 dag białej kapusty, duża marchewka, 1/2 strąka czerwonej papryki, pęczek szczypiorku, 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki, sól, oliwa z oliwek
Stek wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroiłam na ok cm plastry. Każdy plaster mięsa rozbiłam tłuczkiem. Oprószyłam solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem. Z obu stron każdy kotlet posmarowałam olejem. Ułożyłam jeden na drugim, włożyłam do pojemnika, schowałam na noc do lodówki. Dnia następnego steki obtoczyłam w mące. Usmażyłam na rozgrzanym gęsim smalcu, na średnim ogniu. Podałam z frytkami z piekarnika, ogórkiem konserwowym i surówką z białej kapusty
Kapustę drobno pokroiłam. Dodałam startą na dużych oczkach marchewkę, drobno pokrojony szczypiorek i natkę oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Warzywa posoliłam do smaku - wymieszałam, odstawiłam na 10 minut by warzywa zmiękły. Następnie dodałam ok 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek - wymieszałam
Komentarze