Stek wieprzowy

4.5 (178 ocen)

  • 30 min

Polecam danie na niedzielny obiad

  • 30 min

Składniki:

  • Szynka wieprzowa kl 1 ok 1/2 kg, sól, pieprz, czosnek granulowany, olej, mąka


    Surówka

    Ok 40 dag białej kapusty, duża marchewka, 1/2 strąka czerwonej papryki, pęczek szczypiorku, 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki, sól, oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Stek wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroiłam na ok cm plastry. Każdy plaster mięsa rozbiłam tłuczkiem. Oprószyłam solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem. Z obu stron każdy kotlet posmarowałam olejem. Ułożyłam jeden na drugim, włożyłam do pojemnika, schowałam na noc do lodówki. Dnia następnego steki obtoczyłam w mące. Usmażyłam na rozgrzanym gęsim smalcu, na średnim ogniu. Podałam z frytkami z piekarnika, ogórkiem konserwowym i surówką z białej kapusty

    Kapustę drobno pokroiłam. Dodałam startą na dużych oczkach marchewkę, drobno pokrojony szczypiorek i natkę oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Warzywa posoliłam do smaku - wymieszałam, odstawiłam na 10 minut by warzywa zmiękły. Następnie dodałam ok 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek - wymieszałam
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować