Stefanka irish cream

0 (0 ocen)

Zapraszam na moją pierwszą stefankę. Z kilku przepisów skleciłam jeden i dodałam coś od siebie, czyli smak irsh cream z syropu barmańskiego. Ciasto jest pyszne, dekoracyjne i z powodzeniem możemy go przygotować na świąteczny stół, zapraszam!

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki
    1 łyżeczka sody
    2 jajka
    120 g margaryny tortowej
    2 łyżki mleka
    2 łyżki syropu barmańskiego irish cream
    Masa:
    500 ml mleka
    1 żółtko
    1 łyżka mąki
    1 szklanka cukru
    3 łyżki kaszy manny
    170 g margaryny tortowej
    3 łyżki syropu barmańskiego
    Dodatkowo:
    ½ słoika dżemu śliwkowego
    Cukier puder do posypania

    Forma 29*24 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Syropy

Stefanka irish cream - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0galipo 1. Ciasto:
    Mleko podgrzać z syropem, aż płyny się połączą. Ostudzić.Do miski przesiać mąkę z sodą.
    Do suchych składników dodać margarynę pokrojona na kawałki oraz pierwsze jajko, wstępnie zagnieść ciasto. Następnie dodać drugie jajko i ostudzone mleko z syropem i dokończyć zagniatanie ciasta. Powinno być gładkie i elastyczne.
  • image-1w5oenk 2. Podzielić je na 3 części. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia lub silikonową matą i wylepić dno pierwszą częścią ciasta. Piec w 180 st około 15 minut, wyjąć z piekarnika i ostudzić. Z pozostawionymi dwoma kawałkami ciasta postąpić tak samo.
  • image-1y9ggo9 3. Masa:
    Mleko i cukier podzielić na pół. Z jednej połowy odlać ½ szklanki mleka i wymieszać z żółtkiem, mąką oraz połową cukru. Resztę mleka zagotować. Do gotującego mleka wlać mieszaninę i cały czas mieszając gotować aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  • image-0nji6ui 4. Do drugiej połowy mleka dodać resztę cukru, wymieszać i zagotować. Dodać kaszę mannę i gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  • image-1g00tmg 5. Margaryna musi być absolutnie miękka aby dobrze się ją ucierało. Do miski przełożyć margarynę i utrzeć ją na puch. Następnie dodać syrop barmański i razem utrzeć.
  • image-1xi33py 6. W kolejnym kroku na przemian dodawać po łyżce kaszy manny oraz budyń, cały czas mieszając, aż uzyskamy gładki krem.
  • image-1gu07i6 7. Do formy przełożyć pierwszy blat ciasta i posmarować połową przewidzianego dżemu.
  • image-25xs89h 8. Na dżem nałożyć połowę kremu i rozsmarować. Nałożyć drugi blat i lekko docisnąć. Nałożyć resztę dżemu i kremu i położyć ostatni blat ciasta. Odłożyć do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Masa grysikowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować