1.Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę
cukru, łyżkę mąki i zalewamy ciepłym, ale nie wrzącym ! mlekiem i
mieszamy do połączenia się składników. Rozczyn odstawiamy w ciepłe
miejsce i czekamy, aż podrośnie.
Wszystkie bakalie wsypujemy do miski, dodajemy przyprawy i zalewamy
rumem odkładamy na ok 2 godziny.
Mąkę, sól, cukier, jajko, masło, letnie mleko oraz rozczyn zagniatamy
na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto nie może się kleić do rąk.
Ciasto wkładamy do miski posypanej mąką i odstawiamy przykryte
ściereczką na ok 2 godziny w ciepłe miejsce, aż ciasto podrośnie i
podwoi swoją objętość.
Ciasto wałkujemy na ok 2 cm i wysypujemy odciśnięte bakalie. Ciasto
zagniatamy tak aby bakalie połączyły się z ciastem. Ponownie wałkujemy
ciasto na kształt owalny i na środek ciasta wykładamy masę
marcepanową. Masę należy zagnieść i zrobić niej wałek na długość
ciasta. Ciasto składamy, ale na ok 3/4 dolnej części. dobrze
dociskając miejsce z marcepanem. Blachę do pieczenia wykładamy
papierem do pieczenia a następnie układamy na niej ciasto i ponownie
przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok godzinę, aż ciasto lekko
podrośnie. Pieczemy ok 40 min w temp.180'C. Gotowe ciasto posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego !!
Komentarze