Orzeźwiający chłodnik ze świeżych warzyw i jabłka. Idealny na letni ciepły dzień lub wieczór. Mi bardzo smakuje - wymyśliłam go dla siebie, biorąc pod uwagę moje kubki smakowe.........
Składniki:
cukinia zielona 1/3 sztuki
kabaczek 1/3 sztuki
ogórki zielone gruntowe większe 2 sztuki
jabłko duże, najlepiej kwaskowata papierówka 1 sztuka
sól do smaku 1 szczypta
Świeży chłodnik cukiniowo-kabaczkowy z ogórkiem i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wczesniej schłodzone warzywa i jabłko myjemy. Osuszamy.
2.Ze średniej cukini i średniego kabaczka odcinamy po 1/3 warzywa, obieramy ze skórki i wydrążamy pestki. Kroimy na mniejsze cząstki.
3.Ogórki obieramy, odcinamy końce. Kroimy na mniejsze cząstki.
4.Jabłko cienko obieramy ze skórki, wydrążamy ogryzek, kroimy owoc na mniejsze części.
5.Do malaksera/blendera wrzucamy cukinię, kabaczka, jabłko i ogórki - miksujemy na delikatny mus. Przekładamy na talerz i doprawiamy leciutko solą do smaku. Dowolnie dekorujemy.
Komentarze