Świąteczne śledzie pod buraczkami z jajkiem i ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Matjasy pokroić i ułożyć w naczyniu(miska,lub naczynie żaroodporne)
cebulkę pokroć w drobną kosteczkę,wysypać na śledzie.
ziemniaki ugotować,zetrzeć na tarce,lub przecisnąć przez praskę i wyłożyć na cebulkę.Popieprzyć i posolić do smaku.To wszystko zasmarować majonezem,następnie jaja ugotować,zetrzeć na tarce i wyłożyć na majonez.Delikatnie posolić.Na jaja wyłożyć kolejną warstwę śledzi i wyłożyć resztę ziemniaków i jajek.Na koniec ugotowane buraczki zetrzeć na tarce jak do przesmażenia posolić,dodać cukier i kwasek do smaku.Wymieszać i wyłożyć na wierzch całej potrawy.Nabierać łyżką od samego dna.
Porady
Jeśli ktoś nie lubi surowych śledzi,czyli solonych- można je zastąpić płatami śledziowymi marynowanymi
Komentarze