Przepyszna, wyjątkowa szarlotka, którą zrobisz szybko i łatwo:))
1 godz. 30 min
Składniki:
SKŁADNIKI na ciasto (forma Ø 25 cm):
500 g mąki pszennej typ 480
1 opakowanie proszku do pieczenia na 500 g mąki
1 jajko
250 g margaryny lub masła
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
200 g cukru
szczypta soli
SKŁADNIKI na nadzienie:
1½ –2 kg jabłek „Szara Reneta”
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody
½ łyżeczki cynamonu
100 g cukru
Świąteczna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałeczki, następnie przełożyć do rondla i skropić sokiem z cytryny. Dodać wodę, cukier i cynamon. Wszystkie składniki dusić około 15 minut mieszając i rozdrabniając. Gotową masę schłodzić przed wyłożeniem na ciasto.
2.Margarynę rozetrzeć na jednolitą masę mikserem. Ucierając dodać stopniowo cukier zmieszany z cukrem waniliowym, sól a na koniec jajko.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i stopniowo dodawać do masy. Gdy masa będzie gęsta zmienić końcówki miksera na końcówki do zagniatania. Przygotować kruszące się ciasto. Można wstawić je do lodówki i przechować do następnego dnia.
3.Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na formę, której wcześniej spód przykryć pergaminem. Ciasto starannie docisnąć do dna formy a na bokach uformować brzeg wysokości około ½cm. Następnie wyłożyć masę jabłkową, wyrównać ją a wierzch posypać pokruszoną pozostałą częścią ciasta.
4.Formę wstawić do piekarnika gazowego i ustawić temperaturę na 180°C (pozycja 4), piec 45-55 minut. Pieczenie zakończyć kiedy wierzch ciasta będzie złocisty. Pozostawić do wystudzenia na ruszcie i kiedy wyraźnie się ochłodzi odpiąć bok formy i usunąć spód pozostawiając ciasto dalej do stygnięcia.Przed podaniem szarlotkę posypać cukrem pudrem.
Porady
Ciasto można przygotować dzień wcześniej. Więcej na www.drinkeatlive.blogspot.com
Komentarze