Boże Narodzenie to czas, kiedy chcemy oczarować bliskich kulinarnymi pysznościami, u mnie zawsze musi znaleźć się na stole pieczony boczek jego delikatny ziołowy smak podbiją serce najbardziej wymagającego smakosza.
2 godz. 40 min
Składniki:
2 kg surowego boczku
1 cebula czerwona
3 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki przyprawy gajowego-(papryka czerwona, pieprz czarny,marchew,gorczyca,kminek, cebula)
1 łyżka jarzynki
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
1 ziarenko ziela angielskiego
1 łyżka oliwy
4 ząbki czosnku
sól do smaku
Świąteczna rolada z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płat boczku myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym smarujemy obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
2.Posypujemy równomiernie przyprawą gajowego i jarzynką.Cebulę obieramy kroimy w cienkie piórka rozsypujemy na mięsie.Ziarenko ziela i pieprz syczuański rozcieramy w moździerzu posypujemy mięso,skrapiamy lekko oliwą całość ciasno rolujemy owijamy nicią bawełnianą,po wierzchu również sypiemy ziołami i smarujemy musztardą francuską.
3.Wkładamy do naczynia żaroodpornego zamykamy naczynie i wkładamy na 12 godzin do lodówki w celu zamarynowania.Po tym czasie pieczemy około 2 godzin w temp 180*c przewracając e trakcie pieczenia aby równomiernie pokrył się złocistą skórką.
Serwować z ostrym dowolnym sosem.
Komentarze