Świąteczna rolada z boczku

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Boże Narodzenie to czas, kiedy chcemy oczarować bliskich kulinarnymi pysznościami, u mnie zawsze musi znaleźć się na stole pieczony boczek jego delikatny ziołowy smak podbiją serce najbardziej wymagającego smakosza.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 kg surowego boczku
    1 cebula czerwona
    3 łyżki musztardy francuskiej
    2 łyżki przyprawy gajowego-(papryka czerwona, pieprz czarny,marchew,gorczyca,kminek, cebula)
    1 łyżka jarzynki
    1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
    1 ziarenko ziela angielskiego
    1 łyżka oliwy
    4 ząbki czosnku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Wędliny

Świąteczna rolada z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-253ysl1 1. Płat boczku myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym smarujemy obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • image-0ta6971 2. Posypujemy równomiernie przyprawą gajowego i jarzynką.Cebulę obieramy kroimy w cienkie piórka rozsypujemy na mięsie.Ziarenko ziela i pieprz syczuański rozcieramy w moździerzu posypujemy mięso,skrapiamy lekko oliwą całość ciasno rolujemy owijamy nicią bawełnianą,po wierzchu również sypiemy ziołami i smarujemy musztardą francuską.
  • image-265bd08 3. Wkładamy do naczynia żaroodpornego zamykamy naczynie i wkładamy na 12 godzin do lodówki w celu zamarynowania.Po tym czasie pieczemy około 2 godzin w temp 180*c przewracając e trakcie pieczenia aby równomiernie pokrył się złocistą skórką.
    Serwować z ostrym dowolnym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować