Świąteczny tort królewski z masą orzechową i marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, po żółtku cały czas delikatnie ubijając i pozostałe składniki.
Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 25-30 min w temperaturze 180 °C.
Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
Marmolada:
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki. Pokrojone jabłka przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu mieszając do zgęstnienia marmolady, odstawiamy do ostudzenia (Jeśli wydaje nam się że nasza marmolada jest za rzadka to do jeszcze gorącej możemy dodać 1-2 łyżeczki żelatyny). Następnie wykładamy na biszkopt.
Masa:
Orzechy gotujemy z cukrem i mlekiem do momenty aż orzechy wchłoną mleko, delikatnie mieszając co jakiś czas, studzimy.
Masło ucieramy na puszysto, dodajemy ugotowane i przestudzone orzechy oraz spirytus i dokładnie mieszamy. Powstałą masę wykładamy na marmoladę.
Polewa:
Przygotowujemy polewę za pomocą „kąpieli wodnej”. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i dodajemy do czekolady cały czas delikatnie mieszając. Gdy czekolada będzie miała jednolitą konsystencję wylewamy na tort, dekorujemy według uznania.
Smacznego!
Komentarze