Świąteczny tort królewski z masą orzechową i marmoladą

0 (0 ocen)

Pyszny i prosty w przygotowaniu. Moi najbliżsi byli nim zachwyceni :)

Składniki:

  • Składniki: na tortownicę 22 cm
    Biszkopt:
    3 jajka,
    3 łyżki cukru,
    3 łyżki mąki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 łyżeczki cukru waniliowego,
    marmolada:
    1 kg jabłek,
    ½ szklanki cukry,
    2 łyżeczki cukru waniliowego,
    masa:
    70 g posiekanych orzechów,
    ½ szklanki cukru,
    ½ szklanki mleka
    1 kostka masła,
    1 łyżeczka spirytusu
    polewa:
    100 g czekolady gorzkiej,
    3-4 łyżki mleka,
    1-2 łyżeczki żelatyny,
    oraz dekoracje według uznania (u mnie cukier puder i starta biała czekolada),
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Świąteczny tort królewski z masą orzechową i marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, po żółtku cały czas delikatnie ubijając i pozostałe składniki.
    Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 25-30 min w temperaturze 180 °C.
    Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
    Marmolada:
    Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki. Pokrojone jabłka przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu mieszając do zgęstnienia marmolady, odstawiamy do ostudzenia (Jeśli wydaje nam się że nasza marmolada jest za rzadka to do jeszcze gorącej możemy dodać 1-2 łyżeczki żelatyny). Następnie wykładamy na biszkopt.
    Masa:
    Orzechy gotujemy z cukrem i mlekiem do momenty aż orzechy wchłoną mleko, delikatnie mieszając co jakiś czas, studzimy.
    Masło ucieramy na puszysto, dodajemy ugotowane i przestudzone orzechy oraz spirytus i dokładnie mieszamy. Powstałą masę wykładamy na marmoladę.
    Polewa:
    Przygotowujemy polewę za pomocą „kąpieli wodnej”. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i dodajemy do czekolady cały czas delikatnie mieszając. Gdy czekolada będzie miała jednolitą konsystencję wylewamy na tort, dekorujemy według uznania.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować