Świąteczny, domowy salceson - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużego garnka wkładamy umyte golonki, udka z kurczaka oraz pokrojoną łopatkę wieprzową. Dodajemy obrane marchewki, pietruszki, lekko nadpaloną cebulę, przekrojone na pół główki czosnku oraz pora.
Całość zalewamy wodą, aż całkowicie zakryje mięso i warzywa.
Doprawiamy ziarenkami pieprzu, ziela angielskiego, anyżem oraz goździkami. Dodajemy liście laurowe i sól.
Wywar gotujemy przez cztery godziny, na niewielkim ogniu, co jakiś czas sprawdzając czy nie ma zbyt mało wody.
Po przegotowaniu zostawiamy na całą noc do ostygnięcia.
2.Następnego dnia oddzielamy mięso od kości, rosół filtrujemy i podgrzewamy. Skóry, kości i chrząstki wyrzucamy i całe mięsko kroimy w kostkę.
Kiedy rosół będzie ciepły dodajemy do niego żelatynę, energicznie mieszamy i w razie potrzeby gdyby zrobiły się jakieś grudki - miksujemy.
Pokrojone mięso wkładamy do butelki po oleju, w której ścinamy górę, zalewamy rosołem i odkładamy w zimne miejsce na dwanaście godzin.
Kiedy galareta zastygnie, wyciągamy z formy, kroimy i cieszymy się wspaniałą, domową wędliną. ;)
Komentarze