Świąteczny, domowy salceson

4.5 (200 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Na święta warto przygotować prawdziwy, domowy salceson.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - golonka wieprzowa: 2 sztuki
    - udka kurczaka: 4 sztuki
    - łopatka wieprzowa bez kości: 500 gramów
    - marchewka średnia: 2 sztuki
    - pietruszka: 2 sztuki
    - por (zielona część): 1 sztuka
    - cebula czosnkowa: 1 sztuka
    - czosnek główka: 2 sztuki
    - ziele angielskie,liście laurowe: 8 sztuk
    - ziarna pieprzu czarnego: 1 łyżka
    - sól morska gruba: 5 łyżeczek
    - anyż, gwiazdki: 2 sztuki
    - goździki: 5 sztuk
    - żelatyna torebka: 1 opakowanie
    - butelka po 3 l oleju: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Golonka Przystawki

Świąteczny, domowy salceson - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka wkładamy umyte golonki, udka z kurczaka oraz pokrojoną łopatkę wieprzową. Dodajemy obrane marchewki, pietruszki, lekko nadpaloną cebulę, przekrojone na pół główki czosnku oraz pora.

    Całość zalewamy wodą, aż całkowicie zakryje mięso i warzywa.

    Doprawiamy ziarenkami pieprzu, ziela angielskiego, anyżem oraz goździkami. Dodajemy liście laurowe i sól.

    Wywar gotujemy przez cztery godziny, na niewielkim ogniu, co jakiś czas sprawdzając czy nie ma zbyt mało wody.

    Po przegotowaniu zostawiamy na całą noc do ostygnięcia.
  • 2. Następnego dnia oddzielamy mięso od kości, rosół filtrujemy i podgrzewamy. Skóry, kości i chrząstki wyrzucamy i całe mięsko kroimy w kostkę.

    Kiedy rosół będzie ciepły dodajemy do niego żelatynę, energicznie mieszamy i w razie potrzeby gdyby zrobiły się jakieś grudki - miksujemy.

    Pokrojone mięso wkładamy do butelki po oleju, w której ścinamy górę, zalewamy rosołem i odkładamy w zimne miejsce na dwanaście godzin.

    Kiedy galareta zastygnie, wyciągamy z formy, kroimy i cieszymy się wspaniałą, domową wędliną. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki Kurczak Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować