Bardzo lekkie i bardzo wiosenne. Bogactwo smaku i prawdziwa uczta dla oka. Idealne dla osób dbających o linię, robią również furorę na imprezach, nawet tych bardziej eleganckich.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- papier ryżowy (opakowanie 12-14 szt. okrągłych, małych arkuszy): 1 opakowanie
- ryż arborio (ewentualnie ryż pozostały z innego dania): 0.33 szklanki
- ocet ryżowy: 2 łyżki
- cukier brązowy: 0.5 łyżeczki
- młody szpinak (baby): 0.33 szklanki
- szczypior (z młodej cebulki): 1 pęczek
- marchewka: 0.5 sztuki
- ogórek zielony: 0.33 sztuki
- czerowna papryka: 0.25 sztuki
- pieczona pierś kurczaka: 0.33 sztuki
- kiełki lucerny (lub inne ulubione): 0.33 szklanki
DIP ORZECHOWY:
- masło orzechowe (kremowe lub z kawałkami orzechów): 3 łyżki
- gorąca woda: 25 mililitrów
- sos sojowy: 1 łyżka
- ocet ryżowy: 2 łyżki
- imbir świeży tarty: 0.5 łyżeczki
- czosnek (starty): 1 ząbek
Spring rolls z orzechowym dipem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotuj w osolonej wodzie w proporcji 2:1. Ocet ryżowy i cukier wymieszaj dokładnie. Tak przygotowaną zaprawę dodaj do jeszcze gorącego ryżu. Wymieszaj.
2.Marchewkę, paprykę, szczypior, ogórek i kurczaka pokrój w cienkie słupki, długości 2/3 szerokości papieru ryżowego.
3.Przygotuj płytki talerz, na którym zmieszczą się płaty papieru ryżowego. Na talerz nalej wodę. Płaty namaczaj w wodzie około 5-10 sekund, aż zmiękną. Następnie płat papieru przełóż delikatnie, uważając aby się nie porwał, na drugi talerz lub deskę do krojenia, najlepiej lekko wilgotną. Ułóż nadzienie: na spód 2 listki szpinaku, następnie wałeczek ryżu, marchewkę, szczypior, ogórek, paprykę, paski kurczaka, na wierzch nałóż odrobinę kiełków. Zawiń brzegi, następnie zroluj całość.
Spring rolls można przygotować kilka godzin przed podaniem - gotowe roladki należy przykryć wilgotną ściereczką lub papierowym ręcznikiem i odstawić w chłodne miejsce. Podawaj z dipem orzechowym.
4.Dip orzechowy. Wszystkie składniki sosu wymieszaj w miseczce. Sos można dodatkowo doprawić pieprzem lub płatkami chili.
Komentarze