Spaghetti z sosem neapolitańskim

5 (198 ocen)

Spaghetti z sosem pomidorowym przygotowałam na piątkowy obiad, obydwoje z mężem uwielbiamy to danie, w piątki nie jadamy mięsa więc to danie było w sam raz. Letnią porą sos przygotowuję ze świeżych pomidorów, poza sezonem świetnie się sprawdzają pomidory z puszki.

Składniki:

  • 300 gram makaronu spaghetti
    2 puszki pomidorów bez skóry
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    Olej do smażenia
    Garść listków bazylii
    Ziła prowansalskie
    Sól, pieprz
    150 gram startego żółtego ser
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne Sosy Spaghetti

Spaghetti z sosem neapolitańskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, cebula powinna być szklista. Pomidory z puszki miksujemy i dodajemy do cebuli. Dusimy do odparowania Wdy, dodajemy posiekaną bazylią, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i roztartymi ziołami prowansalskimi. Chwilę jeszcze podgrzewamy na ogniu. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Odcedzony układamy na talerzu, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy startym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować