Makaron z lat szkolnych stołówek.Posty i szybki w przygotowaniu a jaki pyszny.Czasem parówki zastępowała kiełbasa,wszystkie dzieciaki się nim zajadły :)
Składniki:
(Na 2-4 porcję)
300g. makaronu spaghetti
5 parówek delikatesowych(odtłuszczonych)
400ml. przecieru pomidorowego
300ml. jogurtu naturalnego
1/2 szklanki wody
sól,pieprz,chili,słodka papryka
olej do smażenia
400g.sera żółtego w kostce
Spaghetti z parówkami w sosie pomidorowo-jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować wg.przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli i oleju,odcedzić.
2.Parówki obrać z folii ,pokroić w cienkie plasterki
Na patelni rozgrzać olej,smażyć parówki na rumiano.
3.Przecier pomidorowy wymieszać dokładnie z jogurtem i wodą ,wlać na patelnię,doprawić do smaku.
Sos podgrzewać na wolnym ogniu do momentu aż lekko zgęstnieje.
4.Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Ugotowany makaron przełożyć z powrotem do garnka zalać sosem,posypać 3/4 startego sera.
Całość dokładnie wymieszać.
5.Spaghetti rozdzielić na porcję ,wierzch posypać resztą sera.
Komentarze