Spaghetti z łososiem i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku klarujemy masło ... roztapiamy masło na patelni na małym ogniu, Gdy będzie już roztopione to czekamy aż piana zacznie "bulgotać", wtedy zbieramy łyżką pianę. Jeśli się jej pozbędziemy to jesteśmy w posiadaniu klarowanego masła, czyli masła o podwyższonej temperaturze.
2.Łososia oprószamy solą i pieprzem a także skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy filet na maśle z dwóch stron (na małym ogniu). W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente.
3.W małym garnku z osoloną gotujemy groszek. Wrzucamy na wrzątek na 7 min. Gdy łosoś się usmaży dodajemy do niego ugotowany groszek, smażymy chwilę i zalewamy śmietaną. Sos dusimy około 10 min na małym ogniu pod przykryciem. Ugotowany makaron dodajemy do sosu i mieszamy. Wykładamy na talerz i .... smacznego.
4.PS: ja do dekoracji użyłem kawioru z łososia, ale nie wpisałem go do przepisu bo nie jest konieczny
Komentarze