Spaghetti z łososiem i groszkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Uwielbiam makarony ... temat ryb zainspirował do tego dania. Zapraszam

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron spaghetti (pszenica durum lub makaron z mąki pp): 300 gramów
    - śmietanka kremówka 30%: 250 mililitrów
    - groszek zielony: 100 gramów
    - Filet z łososia: 100 gramów
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - masło: 50 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - sok z cytryny: 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti z łososiem i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku klarujemy masło ... roztapiamy masło na patelni na małym ogniu, Gdy będzie już roztopione to czekamy aż piana zacznie "bulgotać", wtedy zbieramy łyżką pianę. Jeśli się jej pozbędziemy to jesteśmy w posiadaniu klarowanego masła, czyli masła o podwyższonej temperaturze.
  • 2. Łososia oprószamy solą i pieprzem a także skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy filet na maśle z dwóch stron (na małym ogniu). W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente.
  • 3. W małym garnku z osoloną gotujemy groszek. Wrzucamy na wrzątek na 7 min. Gdy łosoś się usmaży dodajemy do niego ugotowany groszek, smażymy chwilę i zalewamy śmietaną. Sos dusimy około 10 min na małym ogniu pod przykryciem. Ugotowany makaron dodajemy do sosu i mieszamy. Wykładamy na talerz i .... smacznego.
  • 4. PS: ja do dekoracji użyłem kawioru z łososia, ale nie wpisałem go do przepisu bo nie jest konieczny
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować