Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i mielimy. Zmielone mięso przekładamy do miski i dodajemy do niego jajko, ser Mozzarella oraz drobno posiekany czosnek, przyprawy: oregano, bazylię i zioła prowansalskie, przyprawa uniwersalna lub sól oraz pieprz Cayenne, na samym końcu wsypujemy bułkę tartą. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do momentu powstania jednolitej konsystencji. Z masy formujemy okrągłe kulki wielkości orzecha włoskiego. Do miseczki wsypujemy mąkę pszenną i otaczamy kulki mięsne z obu stron. Na patelni rozgrzewamy olej (ja dałam olej rzepakowy z dodatkiem pomidorów, czosnku i bazylii aby klopsiki przeszły aromatycznymi przyprawami) i układamy klopsiki na patelni i smażymy z obu stron na rumiany kolor na małym ogniu, aby przesmażyły się w środku. Usmażone mięsne kulki przekładamy do miseczki.
2.Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, to samo robimy z czosnkiem. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła oraz 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy cebulę i czosnek oraz przyprawy: oregano, bazylię i smażymy tak długo, aż cebula się zeszkli. Wtedy wlewamy pomidory z puszki z sosem, podlewamy wodą, mieszamy i dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem (można go dodać wg uznania). Gotujemy tak długo aż woda ze wszystkimi składnikami się połączy i będzie tworzyć gęsty sos. Wtedy wrzucamy usmażone wcześniej klopsiki. Wszystko ze sobą mieszamy i gotujemy jeszcze pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Na samym końcu doprawiamy w razie potrzeby przyprawami do smaku.
3.W międzyczasie gotujemy makaron do spaghetti według wskazówek na opakowaniu.
4.Na talerzu układamy warstwę makaronu, polewamy go sosem, układamy klopsiki, które posypujemy serem Mozzarella, dekorujemy listkiem bazylii.
Komentarze