SPAGHETTI Z KALABRII

0 (0 ocen)

Tak przygotowane spaghetti ma wyśmienity smak.Oparty jest na sosie z naturalnych pomidorów,które przygotowuję sama.

Składniki:

  • 1 kg. chude mięso wieprzowe mielone
    1 łyżka oleju
    1/2 szk. czerwone wytrawne wino
    sól,pieprz,przyprawa uniwersalna do smaku.

    Składniki na sos

    1 średnia marchew
    1 średnia cebula
    1/2 główki czosnku
    1 łyżeczka oregano / najlepiej świeże/
    1 łyżeczka bazylii / najlepiej świeża/
    2 słoiki pomidorów pasteryzowanych . Ja przygotowuję jesienią
    sama.Do słoików wkładam mniejsze pomidory pozbawione
    skórek,zalewam
    zalewą przygotowaną w proporcji na 1 litr wody
    dodaję 1 łyżkę soli i 1 łyżeczkę
    cukru.Zalewam pomidory i pasteryzuję
    5 min.Są wyśmienite/
    1 łyżka startego korzenia selera lub kilka listków.
    sól,pieprz do smaku.

Spaghetti z kalabrii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spaghetti z Kalabrii 1. Na patelni rozgrzać olej,włożyć mięso i usmażyć dość mocno podlewając winem,przyprawić do smaku,mięso zdjąć z
    patelni.
  • Spaghetti z Kalabrii 2. Marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych
    oczkach,czosnek,cebulę na mniejsze kawałki
  • Spaghetti z Kalabrii 3. .Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić warzywa,dodać pomidory bez
    zalewy,smażyć około 10 min,wsypać przyprawy,doprawić do smaku
    solą,pieprzem,przestudzić i zmiksować lub rozdrobnić blenderem
    na gładki sos.Tak przygotowanym sosem zalać usmażone mięso wymieszać i zagotować.
  • Spaghetti z Kalabrii 4. Podawać z makaronem Spaghetti ugotowanym
    w/g przepisu,posypać łyżką startego parmezanu.Pycha.
  • Spaghetti z Kalabrii 5. Tak przygotowany sos można stosować do przygotowywania innych potraw.

Porady

.Do sosu tego nie powinno się dodawać żadnych sztucznych produktów jak np. keczup,ocet,gdyż zmienia to smak potrawy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy