Spaghetti z zielonym pesto alla genovese

4.49 (176 ocen)

  • 20 min

Pesto alla genovese to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Wspaniały dodatek serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na ok. 200 ml pesto
    Świeże listki bazylii z 2 doniczek
    2-3 ząbki czosnku
    30 g orzeszków piniowych lub innych: cedrowych, macadamia lub ziemnych niesolonych
    60g startego parmezanu
    70- 80 ml oliwy z oliwek
    sól, pieprz według uznania
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Spaghetti z zielonym pesto alla genovese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spaghetti z zielonym pesto alla genovese 1. Listki bazylii umyć i dobrze wysuszyć. Wszystkie składniki zmiksować blenderem na końcu dodając oliwę.
    Makaron ugotować al dente, odcedzic i gorący wymieszać z pesto. Bon appétit!

Porady

Pesto tego nie należy podgrzewać ponieważ bazylia gorzknieje w wysokiej temperaturze Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i z góry zalać małą ilością oliwy. Dzięki temu, pesto będzie się dłużej przechować. Przechowywac w lodówce. Pesto można również zamrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować