SPAGHETTI BOLOGNESE Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ

4.5 (165 ocen)

  • 40 min

Jest daniem kuchni włoskiej.Uwielbiane szczególnie przez dzieci a i u tych starszych często gości na talerzach.Według oryginalnego przepisu powinno się dodać do sosu marchew i seler.Ponadto przysmażyć kawałki boczku i wlać dwa kieliszki czerwonego wytrawnego wina.Tak wiem...ale to jest moja wersja

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa (w oryginale mielonej wołowiny)
    1 szt.cebuli
    1-2 ząbki czosnku
    1 mały bakłażan
    1 mała cukinia
    1 łyżka kaparów
    500 ml pomidorów w kawałkach własnej roboty lub z puszki
    1 litr przecieru pomidorowego własnej roboty
    oregano, bazylia, tymianek
    sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    szczypta ostrej papryki
    słodka czerwona papryka
    oliwa do smażenia
    makaron ( spaghetti, tagliatelle)
    parmezan do posypania ( lub inny twardy ser )
    garść czarnych oliwek pokrojonych na plasterki (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Spaghetti

Spaghetti bolognese z bakłażanem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki spaghetti 1. Przygotowałam składniki.
  • cebula czosnek 2. Drobno pokrojoną cebulę zeszkliłam na oliwie.
    Dodałam do niej starty czosnek.
    Lekko posoliłam.
  • bakłażan 3. W międzyczasie pokroiłam bakłażana w plastry i posypałam solą.
  • mięso 4. Dodałam mielone mięso,
  • przyprawy 5. wsypałam przyprawy
  • kapary 6. i kapary.
  • cukinia 7. Gdy mięso się smażyło, pokroiłam cukinię w kostkę
  • cukinia 8. i dołożyłam ją do mięsa.
  • bakłażan 9. Z plasterków bakłażana wytarłam (można ręcznikiem papierowym)
    powstały sok i również pokroiłam go w kostkę.Wsypałam go reszty składników.
  • bakłazan cukinia 10. Wszytko wymieszałam i smażyłam przez około 10 minut.
  • pomidory 11. Wlałam kawałki pomidorów.
  • przecier pomidorowy 12. Aby sos był rzadszy można wlać bulion.
    Ja stwierdziłam,że lepszym dodatkiem będzie mój
    własnej roboty przecier pomidorowy.
  • sos bolognese 13. Dusiłam wszystko przez około 30-40 minut.
    Pod sam koniec można jeszcze ewentualnie doprawić sos.
  • makaron 14. Pozostało już tylko ugotować w osolonej wodzie
    al dente spaghetti lub tagliatelle
  • spaghetti bolognese 15. i posypać całość startym parmezanem.
    Można też dodać na wierzch czarne lub zielone oliwki.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Cukinia Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować