Spaghetti bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać patelnie z odrobiną oliwy z oliwek. Cebulę i czosnek obrać i posiekać drobno, wrzucić na rozgrzaną patelnię od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli.
2.Przygotować spory garnek, wrzucić do niego 2 puszki pomidorów i wlać 5 łyżek czerwonego wina, cały czas podgrzewając dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, cały czas mieszając, gotować ok 7 minut. Następnie dodać suszoną bazylię, oregano i wymieszać.
3.Na patelnię po cebulce włożyć mięso mielone i podsmażać ok 5 minut.
następnie dodać do sosu. Całość przypraw solą i pieprzem do smaku.
W innym garnku przygotuj makaron spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
pod koniec gotowania sosu dodaj pokrojoną świeżą bazylię i wymieszaj wszystko razem.
Komentarze