Spaghetti bolognese

0 (0 ocen)

  • 10 min

Tą potrawą uwiodłam mojego narzeczonego.

  • 10 min

Składniki:

  • - 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
    -250dag mięsa mielonego
    - 4 ząbki czosnku
    - 1 cebula
    - świeża bazylia
    - suszone oregano
    - suszona bazylia
    - 5 łyżek czerwonego wina
    - sól, pieprz
    - makaron spaghetti
    - ser żółty do posypania
    - oliwa z oliwek

Spaghetti bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać patelnie z odrobiną oliwy z oliwek. Cebulę i czosnek obrać i posiekać drobno, wrzucić na rozgrzaną patelnię od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli.
  • 2. Przygotować spory garnek, wrzucić do niego 2 puszki pomidorów i wlać 5 łyżek czerwonego wina, cały czas podgrzewając dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, cały czas mieszając, gotować ok 7 minut. Następnie dodać suszoną bazylię, oregano i wymieszać.
  • 3. Na patelnię po cebulce włożyć mięso mielone i podsmażać ok 5 minut.
    następnie dodać do sosu. Całość przypraw solą i pieprzem do smaku.

    W innym garnku przygotuj makaron spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

    pod koniec gotowania sosu dodaj pokrojoną świeżą bazylię i wymieszaj wszystko razem.
  • 4. Podawaj z żółtym serem i listkiem bazylii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy