Spätzle z pulpecikami w sosie

0 (0 ocen)

  • 35 min

Pomysł na szybkie i smaczne danie.

  • 35 min

Składniki:

  • 250 g spätzli lub klusek lanych
    2 cebule
    1 ząbek czosnku
    500 ml bulionu wołowego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka masła
    1 por
    250 ml mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    1 jajko
    4 łyżki posiekanego koperku
    szczypiorek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spätzle z pulpecikami w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spätzle z pulpecikami w sosie 1. Spätzle gotujemy w osolonym wrzątku, przelewamy zimną wodą, odcedzamy.
    Cebule i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na rozgrzanym maśle ( większym rondelku). Zalewamy gorącym bulionem i zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia, miksujemy na gładko i dodajemy posiekanego pora, wstawiamy z powrotem na palnik i dusimy na wolnym ogniu.
    Mięso mielone mieszamy z jajkiem, posiekanym koperkiem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z przygotowanej masy lepimy malutkie pulpeciki i wrzucamy do sosu. Dusimy do momentu, kiedy pulpeciki ugotują się. Mąkę rozpuszczamy w zimnej wodzie i dodajemy do sosu, lekko zagęszczając go. Do sosu wrzucamy spätzle, posiekany szczypiorek i dokładnie (lekko) mieszamy. Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować