SNIKERSOWE MUFFINKI

0 (0 ocen)

Obłędnie słodkie muffinki. Czekoladowe ciasto, karmelowe nadzienie, orzechowy krem... Przygotowałam na 2-gie urodziny synka, był zachwycony! P.S. Najlepszy przepis na muffinki, jaki do tej pory robiłam- mięciutkie, długo utrzymujące świeżość, rozpływające się w ustach, bardzo polecam!

Składniki:

  • Przepis na 20 sztuk:
    *muffinki
    -1,5 szklanki mąki tortowej
    -1/3 szklanki gorzkiego kakao
    -3/4 szklanki drobnego cukru
    -płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    -szczypta soli
    -3/4 szklanki mleka
    -3/4 szklanki oleju
    -3 jajka
    -3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
    -pół szklanki kawy zbożowej w proszku
    -1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    *karmelowe nadzienie:
    -1 puszka kajmaku
    -2/3 szklanki solonych orzeszków ziemnych
    *krem orzechowy:
    -240g miękkiego masła
    -200g masy marshmallow (http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowa-masa-marshmallow)
    -3 łyżki cukru pudru
    -1,5 szklanki kremowego masła orzechowego
    *dodatkowo:
    -3 batony snikers
    -kilka kostek gorzkiej czekolady

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Snikersowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy muffinki: (składniki w temperaturze pokojowej). W jednej misce mieszamy mąkę, kakao, cukier, sodę i sól. W drugiej misce rozpuszczamy kawę w mleku, potem dodajemy resztę składników, czyli olej, jajka, śmietanę i ekstrakt. Mieszamy. Łączymy zawartość obu misek, krótko mieszamy widelcem. Ciasto wkładamy do formy na muffinki, pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 2. Przygotowujemy nadzienie: Orzeszki ziemne grubo kroimy i łączymy z kajmakiem.
  • 3. Przygotowujemy krem: Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy po trochu masło orzechowe. Na koniec dokładamy masę marshmallow i ekstrakt waniliowy. Miksujemy do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.
  • muffinki czekoladowe 4. W ostudzonych muffinkach wydrążamy lekko środek.
  • snikersowe muffinki 5. Do każdego otworu nakładamy nadzienie kajmakowe.
  • 6. Krem orzechowy umieszczamy w rękawie cukierniczym i wyciskamy na wierzch każdej babeczki.
  • snikersowe muffinki 7. Batony kroimy na małe kawałki i układamy na kremie. Czekoladę rozpuszczamy i dekorujemy babeczki. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe Nadzienie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować