Snikers siostry Anastazji

4.27 (245 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób

Bardzo dobre ciasto, jedno z tych, które śmiało można robić na różnego rodzaju uroczystości i być pewnym uznania gości. Kakaowy biszkopt chowający w środku orzechowy blat ciasta, przekładany kremem z żółtkowego budyniu oraz warstwą kajmaku. Wszystko zwieńczone posypanymi mielonymi orzechami.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    6 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    2 czubate łyżki kakao
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru

    Ciasto orzechowe:
    5 białek
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    1 lekko zaokrąglona łyżka mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    200 g mielonych orzechów włoskich

    Masa żółtkowa:
    5 żółtek
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 torebki budyniu w proszku o smaku śmietankowym
    300 g masła lub margaryny

    Dodatkowo:
    1 mała puszka gotowego kajmaku (ok. 400 g)
    ok. 50-100 g orzechów mielonych do posypania na wierzchu ciasta

    Poncz:
    300 ml zimnej przegotowanej wody
    1 czubata łyżka cukru
Wystaw ocenę:

4.27 (245 ocen)

Zobacz również:

Snickers Desery Kajmak

Snikers siostry anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno z proszkiem do pieczenia i cukrem. Żółtka krótko ubić, dodać do ubitych na sztywno białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Wyłożyć do formy 32x 21 cm. Piec 35 minut w180°C. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
  • 2. Ciasto orzechowe: Białka ubić z proszkiem do pieczenia i z cukrem na sztywną pianę. Dodać obie mąki, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Wsypać mielone orzechy, wymieszać łyżką. Piec ok. 40- 45 minut w 180°C.
  • 3. Masa żółtkowa: Żółtka zmiksować z cukrem, proszkiem budyniowym. Mleko zagotować w rondelku, zdjąć z palnika, wlać masę żółtkową cały czas mieszając. Ponownie wstawić na gaz, zagotować cały czas mieszając. Ostudzić. Zimną masę budyniową stopniowo, powoli, dodawać do miękkiego masła cały czas miksując.
  • 4. Poncz: Cukier rozpuścić w wodzie. Podzielić na 3 części (najlepiej w 3 szklankach). Stopniowo, składając ciasto nasączać ciasto, każdy blat ok. 100 ml ponczu. Można dodać, jeśli ktoś lubi, odrobinę alkoholu.
  • 5. Przełożenie ciasta: Spód ciasta kakaowego nasączyć ok.100 ml ponczu, wyłożyć ok. 3/4 masy budyniowej żółtkowej, przyłożyć ciastem orzechowym, nasączyć ponczem, wyłożyć masę kajmakową, przyłożyć drugą częścią biszkoptu kakaowego, nasączyć ponczem. Na wierzch wyłożyć resztę masy żółtkowej budyniowej, posypać mielonymi orzechami włoskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Masa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować