Ciasto snikers orzechowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt ciemny:
Białka ubić na sztywno i nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier i żółtka,na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao delikatnie wymieszać,ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C,przestudzić i przekroić na blaty.
2.ciasto orzechowe:
Białka ubić z cukrem,dodać orzechy i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać,wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec 25 minut,odstawić do ostygnięcia.
3.Krem:
Żółtka utrzeć z cukrem dodać 1/2 szklanki mleka,obie maki i wymieszać,resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym,następnie do gotującego mleka wlać masę żółtkową i energicznie mieszając ugotować budyń,zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Po tym czasie masło utrzeć na puch i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo ostudzony budyń,gotowa masę podzielić na dwie części pierwszą pozostawić jasną i odłożyć z niej na bok 4 łyżki do dekoracji,do drugiej części dodać roztopioną na parze wodnej czekoladę i posiekane orzechy laskowe,zmiksować do połączenia składników.
4.Ułożenie warstw ciasta:biszkopt ciemny-krem jasny-ciasto orzechowe-krem ciemny z orzechami-biszkopt ciemny-krem jasny-posiekane orzechy i wiórki czekoladowe.
Komentarze