1.BISZKOPT:
Białka ubij na pianę, utrwal ją cukrem i dodaj żółtka. Do powstałej masy wlej olej, a potem wsyp przesiane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszaj. Piecz 25 minut w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu przekrój na dwa placki.
CIASTO ORZECHOWE:
Białka ubij z cukrem, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną połączone z proszkiem do pieczenia i posiekanymi orzechami. Można dodać łyżkę miodu. Przełóż na blachę i piecz 45 minut w temp. 160 stopni C.
MASA CZEKOLADOWA:
Czekoladę rozpuść na parze. Jajka ubij z cukrem. Margarynę utrzyj na pulchną masę i dodawaj po łyżce do czekolady połączonej z jajkami.
Przekładaj na zmianę: biszkopt- połowę masy czekoladowej- ciasto orzechowe- masę kajmakową- biszkopt- resztę masy czekoladowej- startą czekoladę.
Komentarze