Snikers

4.5 (178 ocen)

To ciasto piekę bardzo często. Zawsze błyskawicznie znika ze stołu.

Składniki:

  • CIASTO CIEMNE:
    8 jaj
    1 niepełna szkl. cukru
    6 łyżek mąki pszennej
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    CIASTO ORZECHOWE:
    25 dkg krojonych orzechów
    5 białek
    1 niepełna szkl. cukru
    1 łyżka miodu
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    MASA:
    5 żółtek
    18 dkg cukru pudru
    1/2 l mleka
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    2 cukry waniliowe
    1/2 kostki margaryny
    1 kostka masła (200g)
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Snickers Desery Ciasto

Snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ciemne: upiec jak biszkopt, upiec 2 placki
  • 2. Ciasto orzechowe: białka ubić, dodawać i zmiksować ze sobą pozostałe składniki, na końcu wrzucić orzechy, wymieszać. Wyłożyć na blachę i piec w piekarniku.
  • 3. Masa: Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym. Mąkę rozprowadzić w szklance mleka. Drugą szklankę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać żółtka wymieszane z mąką, gotować aż do zagęstnienia. Masło i margarynę utrzeć dodając przestudzoną masę.
  • 4. Na ciemnego placka wykładamy połowę masy, następnie placka orzechowego, na niego drugą połowę masy i na końcu drugi placek ciemny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować