Ciasto Śnieżny puch

4.5 (172 ocen)

  • 30 min

Przepis na to ciasto pojawiał się tak często, że postanowiłam je spróbować, tym bardziej że skład nie jest aż tak tuczący ;) Ciasto wyszło na prawdę smaczne! Lekka, serowa pianka na herbatnikach przykryta kokosową posypką smakuje naprawdę rewelacyjnie.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    herbatniki pełnoziarniste - polecam z biedronki ponieważ są grubsze niż pozostałe
    500 g białego zmielonego sera, może być z wiaderka
    2 śnieżki w proszku takie na mleko nie na wodę
    1 szkl mleka
    5 łyżek cukru pudru
    2 galaretki cytrynowe lub agrestowe
    500 ml wrzątku do rozpuszczenia galaretek
    Posypka kokosowa:
    6 łyżek wiórków kokosowych
    1 duża łyżka masła
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto śnieżny puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia.
    Śnieżki zalać mlekiem i ubijać kilka minut, do uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodać do niej cukier puder oraz zmielony ser, krótko zmiksować. Wystudzoną galaretkę strumyczkiem wlewać do masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą.
    Masę śmietanowo-serową wylać na herbatniki. Schłodzić w lodówce.
    W międzyczasie przygotować kokosową posypkę: Masełko stopić w garnuszku, dodać cukier oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się zarumieni. Ważne, by nieustannie mieszać, by wiórki się nie przypaliły.
    Ostudzoną posypką kokosową posypać Śnieżny puch.Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować