Śniadaniowa sałatka z kaszy jaglanej i warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, następnie przelewamy wrzątkiem. Wsypujemy do garczka, dolewamy szklankę wody i gotujemy - często mieszamy, a pod koniec prawie cały czas, gdyż kasza musi wchłonąć wodę. Studzimy.
2.Warzywa myjemy. Pomidora kroimy na cząstki, paprykę na paseczki, ogórka kiszonego na półplasterki. Zostawiamy po jednej sztuce do dekoracji.
3.W misce wykładamy warstwę kaszy jaglanej, następnie wykładamy paprykę czerwoną, ponownie kaszę, półplasterki ogórków kiszonych, znowu kaszę, cząstki pomidorów i na koniec resztę kaszy. Sałatke pokrywamy z wierzchu rzeżuchą i dekorujemy odłożonymi warzywami.
4.Czosnek przeciskamy przez praskę i ucieramy razem z oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Polewamy sosem sałatkę.
Komentarze